Evenwichtsstoornissen bij traplopen

Evenwichtsverlies trap Hoe loop je nou eigenlijk op de juiste manier de trap op? Wanneer je bijvoorbeeld een evenwichtsstoornis hebt, kan het best een uitdaging zijn om pijnloos de trap op en af te lopen. Vaak heb je ook nog dat mensen meer pijnklachten ervaren als ze de trap af komen in plaats van afgaan. Voor mensen met een evenwichtsstoornis kan het een hele uitdaging zijn om niet van de trap te vallen of de balans te bewaren wanneer je met 1 voet op een trede staat en de andere probeert bij te voegen. In dit artikel lees je een aantal tips die hierbij helpen.

Tips voor balans op de trap

Vaak komt de moeite met traplopen pas om de hoek kijken als je wat meer op leeftijd bent. Op deze leeftijd komen daarom ook evenwichtsstoornis vaker voor. Er zijn veel oefeningen die je kan doen om jouw balans te houden. Deze oefeningen verbeteren naast de balans ook de mobiliteit van jouw lichaam. Wanneer je snel valt tijdens het doen van deze evenwichtsoefeningen is het slim om deze te doen onder begeleiding van een professional zoals bijvoorbeeld een kinesist.

Hoortoestel

Het evenwichtsorgaan zit in je oren en daarom kan het zijn dat als je niet goed hoort of oorsuizen hebt, je een hoortoestel aan moet schaffen. Ze verbeteren de balans van slechthorenden. Uit een onderzoek blijkt dat deze mensen beter presteren wanneer ze het gehoortoestel in beide oren aan hadden staan.

Medicijnen of operatie

Bij bijvoorbeeld de ziekte van Ménière kan je met medicijnen het evenwichtsorgaan uitschakelen. Dit gebeurt alleen bij mensen die de aanvallen als ernstig en sterke draaiduizeligheid ervaren. In zeldzame gevallen kan een operatie bij deze aandoening ook helpen.

Repositiemanoeuvres

Bij benigne paroxysmale positiedraaiduizeligheid kan jouw arts een manoeuvre uitvoeren welke je lichaam helpt om minder duizelig te worden. Hierbij draait de arts je lichaam op een bepaalde manier om zo de losliggende ‘steentjes’ weer terug in positie te brengen.

Fysiotherapie

Bij bijvoorbeeld hyperventilatie kunnen specifieke ademhalingsoefeningen helpen bij jouw balans en evenwicht. Het is hierbij belangrijk dat je contact opneemt met jouw kinesist. Klachten die zijn ontstaan na een beschadiging van het evenwichtsorgaan kunnen door jouw kinesist sneller worden hersteld.

Op de goede manier traplopen

Ook voor traplopen zelf zijn er bepaalde manieren die je kan gebruiken om goed de trap op of af te komen. Door altijd beide benen op 1 trede aan te sluiten, kan het al een hele hoop kracht schelen. Hierdoor duurt het wel iets langer voordat je boven of beneden staat, maar ben je wel een stuk veiliger. Ook kan je de trap achteruit aflopen. Bij trappen met ondiepe treden is dit vaak wel zo veilig. Er zijn ook genoeg hulpmiddelen die jou op een veilige manier de trap op en af brengen.

1. Antislip

Antislip matjes kan je plaatsen op je traptreden of op je leuningen. Ze zijn erg simpel om te bevestigen en je kan ze overal wel krijgen. Je krijgt meer grip en voorkomt zo dat je makkelijk van de trap valt.

2. Easysteppers

Ten tweede heb je de Easysteppers. Dit zijn op maat gemaakte houten blokken die je op jouw trap kan plaatsen. De tussentreden zorgen ervoor dat je met kleinere stapjes de trap op en af komt en dus minder kracht hoeft te gebruiken voor 1 trede. Door de Easysteppers aan te schaffen, blijf je jouw spieren en gewrichten trainen terwijl ze minder belast worden.

3. Assistep

Ook kan je een Assistep aanschaffen. Dit is een lichte beugel die je naar voren kan schuiven en erop kan leunen om een volgende stap van of op de trap kan maken. Wanneer je tussen de stappen even moet uitrusten is dit ook geen probleem. Je kunt namelijk veilig eventjes op de beugel leunen. Ook wordt de trapleuning vervangen door de Assistep Rail wanneer je de Assistep aanschaft. Zo kan je zonder andere obstakels weer veilig de trap op en af.

Traplift kopen

Wanneer je echt te veel last hebt van duizelingen en het zelfs met de Easysteppers of de Assistep niet meer wil, kan je een traplift aanschaffen. Je hebt trapliften voor allemaal soorten trappen. Zo heb je een rechte traplift, een traplift met bochten, een traplift langs de binnenzijde, een traplift langs de buitenzijde, een traplift voor een wenteltrap en bijvoorbeeld een traplift voor buiten. Er is genoeg om uit te kiezen en er zit altijd wel iets voor jou bij. Op goede dagen kan je gewoon de trap op lopen en op slechte dagen kan je gebruik maken van jouw traplift. Ideaal dus!

Offerte traplift