Traplift premies & subsidies

In sommige gevallen kan je een traplift premie of traplift subsidie ontvangen voor de installatie van een traplift in je woning. Waar kan je een vergoeding voor een traplift krijgen?

Vlaamse aanpassingspremie

Deze premie is geldig voor iedereen die woonachtig is in Vlaanderen en ouder is dan 65 jaar. Ook mag het gezamenlijk inkomen niet hoger zijn dan €44.620 per jaar. Eventueel verhoogd als er meerdere personen ten laste zijn.

Waar moet je aan voldoen om deze premie te kunnen ontvangen:

  • +65 jaar
  • Op de aanvraagdatum woonachtig zijn in de woning
  • Voor aanvragen vanaf 1 januari 2021 moet het gezamenlijk inkomen lager dan €44.620 ( te verhogen met €3.570 per persoon ten laste)
  • De woning is je hoofdverblijfplaats
  • De woning is gelegen in het Vlaamse Gewest
  • De aanvraag dient binnen het jaar na de plaatsing ingediend worden
  • De totaalprijs (inclusief btw) dient hoger te zijn dan €1.200
  • ...

De Vlaamse aanpassingspremie bedraagt steeds 50% van het bedrag, btw inbegrepen. De premie is wel nooit hoger dan €1.250, ook al is het totaalbedrag hoger dan €2.500. Ben je een huurder dan dient de verhuurder van de woning de aanvraag in te dienen en niet de huurder. Bespreek dit samen met je huisbaas. Meer informatie kan je vinden op de website van Wonen in Vlaanderen.

Offerte nieuwe traplift laten plaatsen

Woningaanpassingen: traplift subsidie VAPH

Voor personen met een handicap heeft het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap () een tegemoetkoming bij de aankoop van een traplift. Het installeren van een traplift valt namelijk onder woningaanpassingen. Andere voorbeelden zijn het installeren van een automatische garagepoort.

Om aanspraak te maken op de tegemoetkoming dien je op voorhand formulieren in te vullen en wachten op een goedkeuring. Aangezien trapliften in de referentielijst van het VAPH opgenomen zijn, zal een goedkeuring niet zo lang duren maar hou steeds rekening met een mogelijke weigering. Deze weigering kan bijvoorbeeld voorkomen omdat er reeds een tegemoetkoming aangevraagd is om gelijksoortige aanpassingen.

Eens je een goedkeuring hebt, kan de premie oplopen tot iets meer dan €9.000 op het totaalbedrag als de aankoop van je traplift lager is dan het referentiebedrag.

Meer informatie kan je vinden op de website van het VAPH.

Tegemoetkoming kosten plaatsing van een traplift voor oorlogsinvaliden

Het IV-NIOOO kan aan haar gerechtigden, oorlogsinvaliden, een tegemoetkoming in de kosten van de plaatsing van een traplift. U dient uw aanvraag schriftelijk in te dienen bij het Nationaal instituut + een medisch verslag laten opmaken. Uw aanvraag wordt voorgelegd aan de Ministeriële commissie voor Geneeskundige Zorgen.

Belangrijk is dat u de aanvraag doet voor de bestelling én uiteraard de plaatsing van de traplift. Zo niet wordt elke tegemoetkoming geweigerd.

Meer informatie kan je aanvragen bij het Instituut voor Veteranen

Offerte nieuwe traplift laten plaatsen