Pijnlijke knieën bij traplopen

Kniepijn traplopenHeb je last van een zere knie of pijnlijke knieën tijdens het traplopen? Dat kan verschillende oorzaken hebben. In België alleen al zijn er 300.000 versleten knieën en 350.000 knieën met artrose. Je bent dus niet de enige. Het lastige aan een zere knie is dat je vaak niet zomaar kan stoppen met traplopen. Bijvoorbeeld als de slaap- of badkamer op de bovenverdieping is of omdat je om bij jouw kantoor te komen een trappenhuis op moet. Wat is nu eigenlijk de oorzaak van kniepijn bij traplopen en hoe kan je deze pijn tijdens het traplopen tegen gaan?

 

Traplopen traint de knie en maken de spieren sterker waardoor het erg gezond is om te doen. Je gebruikt hierbij 50% kracht uit je knieën en 85% kracht uit je enkels. Bij sommige oorzaken van een zere knie is het juist goed om nog trap te blijven lopen, maar bij sommige kan het juist te veel tol eisen van de gewrichten. Raadpleeg hiervoor jouw dokter. Die kan jou het beste vertellen wat je kunt doen om jouw lichaam op zijn sterkst te houden.

De oorzaken van een zere knie

Er zijn een aantal oorzaken die de pijn in je knie tijdens het traplopen kunnen veroorzaken. Het is ten eerste slim om contact op te nemen met jouw dokter zodat de oorzaak verder uitgezocht kan worden aangezien ze veel op elkaar lijken. De arts kan jou dan de juiste tips geven om bijvoorbeeld de pijn te verlichten of je knie(ën) te versterken. Een paar mogelijke oorzaken zijn artrose, reumatoïde artritis en jicht. Hieronder vind je kort wat deze oorzaken inhouden.

Artrose

Zoals gezegd zijn er alleen al in België zo’n 350.000 knieën met artrose. Bij deze oorzaak verslechtert het kraakbeen waardoor jouw botten, in dit geval de knieën, niet meer goed langs elkaar heen bewegen. Artrose leidt bijvoorbeeld tot krakende knieën tijdens het traplopen. Ook heb je een specifieke vorm van een artrose die pijn in de knieschijven en -holtes veroorzaakt, knieartrose.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een auto-immuun ziekte welke jouw gewrichten aantast. Een auto-immuun ziekte, zoals deze, maakt gezonde cellen kapot, waardoor er ontstekingen ontstaan in de gewrichten. Naast dat het pijn aan die knie kan veroorzaken, kan het ook het kraakbeen, de gewrichten, pezen en spieren aantasten. Wat leidt naar nog meer pijn.

Jicht

Ook is jicht een oorzaak van pijnlijke knieën tijdens het traplopen. Vaak begint deze bij de teen en de voet. Bij jicht zorgt de verstoorde stofwisseling voor urinekristallen in de gewrichten. Deze worden door het afweersysteem als gevaarlijk gezien en worden daarom aangevallen. Hierdoor ontstaat er wederom ontstekingen. De klachten verspreiden zich vaak van de teen of de voet naar bijvoorbeeld de knie.

Tips voor kniepijn bij traplopen

Hieronder vind je een aantal tips die jouw pijn in de knie kunnen doen verlichten. Wanneer de klachten aanhouden of zelfs erger worden, neem dan contact op met jouw dokter. Die kan jou precies vertellen wat je moet doen om de pijn te verlagen of zelfs te stoppen.

Ga anders traplopen

Een eerste tip is om anders te gaan traplopen. Een voorbeeldje is om bijvoorbeeld bij elke traptrede jouw tweede voet aan te sluiten bij de eerste. Zet hierbij eerst, voor het naar boven lopen, het been met de niet-pijnlijke knie op de traptrede en daarna de pijnlijke knie. Zo zet je de meeste kracht op jouw goede knie. Wanneer je naar beneden loopt, doe je dit andersom. Eerst jouw pijnlijke been en dan jouw niet-pijnlijke been. Ook zou je kunnen proberen om achteruit van de trap af te lopen. Houd je dan wel stevig vast aan de trapleuningen.

Versterk die spieren!

Als tweede tip moet je zorgen dat je je spieren constant sterk probeert te houden. Ga bijvoorbeeld een eindje wandelen. Zo heb je ten eerste wat frisse lucht en daarnaast houd je natuurlijk jouw spieren warm en soepel. Probeer zo normaal mogelijk te wandelen. Het meer leunen op jouw goede been dan jouw pijnlijke been zou de pijn alleen maar kunnen verergeren. Ook kan je je spieren versterken en warm houden door oefeningen uit te voeren.

Schaf een traplift aan

Wanneer er geen veilige oplossingen meer zijn om de trap op te lopen door jouw te zere knieën, schaf dan een traplift aan. Het is een oplossing voor een langere termijn die je helpt om jouw knie de rust te geven die hij nodig heeft. Wanneer je er dagen tussen hebt zitten waarbij je wat minder last hebt van je knie kan je aansterken door wel een paar keer de trap op en af te lopen, maar wanneer je een dag te veel last hebt, kan je gemakkelijk en veilig naar boven en beneden met de traplift.

Offerte traplift