Een traplift laten installeren in je eigen appartement

Niet elk appartementsblok heeft een lift. Ook zijn er veel appartementen die enkel een trap hebben. Dit maakt het installeren van een traplift niet evident.

Traplift op een privé trap in een appartement

Heb je enkel nood aan een lift op een privétrap in je appartement en moeten er geen gemeenschappelijke delen aangepast worden? Dan hoef in principe geen rekening te houden met andere eigenaren. Wens je 100% zekerheid kan je, voor je een contract tekent, een bijzondere vergadering samen roepen en de installatie van je traplift op de agenda plaatsen. Ook een aangetekend schrijven waarin je de mede-eigenaars op de hoogte brengt is geen overbodige luxe om problemen of klachten (zoals geluidsoverlast) achteraf te vermijden.

Hoe dan ook is het inlichten van je mede-eigenaren het minste wat je kan doen. Al is het via een schrijven waarin je de noodzaak voor een traplift uitlegt.

Traplift op een gemeenschappelijke trap in een appartement

Als je een traplift wenst te installeren op een gezamenlijke trap dien je een (schriftelijk) akkoord te krijgen van de medebewoners. Als je het appartement gekocht hebt, dan kan je dit doen door een bijzondere vergadering bijeen te roepen. Of je vraag een vergadering aan via je syndicus.

Hou er rekening mee dat een traplift een grote aanpassing teweeg brengt aan de gemeenschappelijke delen. Er zal dan ook een bijzondere meerderheid nodig zijn. Het installeren van een traplift valt niet onder de beslissing van een syndicus. De breedte van de gemeenschappelijke trap en het aantal bewoners die de trap gebruiken zal bepalen of het mogelijk is een traplift te plaatsen op een gemeenschappelijke trap in een appartement.

Kom je niet tot een bijzondere meerderheid, kan je naar de vrederechter stappen. Hij zal dan de knoop doorhakken of zoeken naar een gezamenlijke oplossing. Opgelet: Soms is er een extra controle nodig van de brandweer.

Prijs traplift vergelijken