Lage rugpijn bij traplopen

Lage rugpijn bij traplopenPijn in de lage rug is natuurlijk erg vervelend. Het is één van de meest voorkomende soorten pijn, maar wat zijn nou eigenlijk de oorzaken? Deze pijn kan sommige activiteiten zoals traplopen en het tillen van zware dingen belemmeren. Het beïnvloedt jouw dagelijkse routine en de kwaliteit van je leven. Het is verstandig om tijdens dagen dat je wat minder last hebt van je rug, niet over je grenzen heen gaat. Heb je er nou erg veel last van, zorg er dan in ieder geval voor dat je in beweging blijft.


De oorzaken van pijn in de lage rug

Er zijn veel oorzaken voor pijn in de lage rug. Het kan snel opkomen of langzaam opbouwen. Beide scenario’s zijn niet fijn en wil je natuurlijk het liefste voorkomen. Zorg er daarom te allen tijde voor dat je in beweging blijft, nooit te lang dezelfde houding aanhoudt en stress te verlagen. Vaak is lage rugpijn binnen een maand weer over, maar komt het toch opzetten of blijft het langer aanhouden? Dan kan het onder andere deze oorzaken hebben:

Overgewicht

Ten eerste kan het zijn dat je overgewicht hebt. Het is zelfs één van de meest verergerende factoren van lage rugpijn. Bij elke extra 10 kilogram die je weegt, komt er maar liefst 40 kilogram meer druk te staan op jouw rug en tussenwervelschijven. Ten eerste belemmert overgewicht het uitvoeren van de dagelijkse taken. Hierdoor beweeg je vaak minder en worden de spieren uiteindelijk zwakker. Ook zorgt extra gewicht voor een extra druk in de wervelkolom. Dit kan op zijn ergste zelfs een verschuiving in de wervels veroorzaken. Het is verstandig om jouw levensstijl te veranderen wanneer je lijdt aan overgewicht. Dit zal de druk op de rug verminderen en jouw spieren versterken.

Stress

Wanneer je stressvolle situaties doormaakt, kan dit een effect hebben op je lichamelijke toestand. Dit kan onder andere zorgen voor pijn in de lage rug. Stress zorgt voor veel spanning in het lichaam welke rugpijn kunnen veroorzaken, in stand houden of zelfs verergeren. Wanneer je nooit je rust pakt, heeft je lichaam ook nooit de kans om zich te herstellen waardoor de spanning en dus de pijn aan blijft houden. Het is dus belangrijk dat je terug gaat naar de oorzaak van jouw stress en deze zo goed mogelijk weet op te lossen. Vind je dit moeilijk? Dan kan je altijd even langs de fysiotherapeut gaan. Deze kan jou precies vertellen welke houdingen en oefeningen goed zijn voor jouw lage rug.

Zwaar lichamelijk werk

Ook kan het natuurlijk zijn dat je zwaar lichamelijk werk doet. Denk bijvoorbeeld aan een bouwvakker of een vuilnisman. Wanneer je veel moet bukken en tillen, kan dit al snel op jouw rug slaan wanneer je niet de goede technieken gebruikt. Wanneer een voorwerp net te zwaar is voor je en je het toch gaat forceren, kan dit een grote oorzaak hebben op jouw lage rug. Het is slim om dus bij zwaar lichamelijk werk jouw houding te verbeteren, voorzichtig te zijn bij het tillen, repetitieve taken te wijzigen en bijvoorbeeld te stoppen met roken en een gezond dieet te volgen.

Tips voor traplopen met pijn in de lage rug

  1. Wanneer je veel last hebt van je lage rug tijdens het traplopen is het als eerste en belangrijkste dat jij je goed vast houdt aan de trapleuningen met beide handen. Zo voorkom je éénzijdige belasting en zorg je ervoor dat je jouw klachten niet verergert. Daarnaast is het belangrijk dat je met pijn in je lage rug blijft bewegen. Probeer dus te blijven traplopen wanneer dit nog kan in alle veiligheid. Zo houd je jouw spieren warm en soepel en kan je uiteindelijk jouw rugklachten verminderen.

  2. Je kan bijvoorbeeld ook doelen gaan opstellen zodat je ergens naar toe werkt en gemotiveerd blijft om dat doel te behalen. Hierbij is het belangrijk dat je een termijn vaststelt. Bijvoorbeeld ‘ik wil binnen 2 maanden de trap op kunnen lopen in 30 seconden in plaats van 45 seconden’. Zo ben jij helemaal klaar om voor dat doel te gaan en hem te behalen!

  3. Wanneer je echt geen kracht meer hebt in je rug of het echt te pijnlijk en onveilig wordt om de trap op te lopen, is er ook altijd nog de optie om een traplicht aan te schaffen. Deze helpt je om probleemloos de trap op en af te komen. Dit is handig voor als het noodzakelijk is om alsnog naar boven te gaan voor bijvoorbeeld de slaap- of badkamer.

  4. Als laatste is het slim om jouw dokter of arts op de hoogte te brengen en te blijven houden van jouw klachten. Zij weten het beste hoe ze jou moeten behandelen en de pijn te verminderen of zelfs te stoppen.

Offerte traplift